„Kulinarne tradycje kresowe” – już po seminarium w Kresowej Osadzie

Kuchnia Kresowa – bogata, różnorodna, ciekawa i smaczna zasługuje na przywrócenie jej w pamięci i zaprezentowanie na szerszym forum. Kierując się tym przesłaniem mającym na celu promocję i wykorzystanie dziedzictwa dawnej kuchni kresowej oraz szersze omówienie zagadnienia, Gmina Lubaczów wspólnie z Centrum Kulturalnym w Przemyślu zorganizowała Seminarium pt. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbyło się 20 lipca 2017 r. w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.

Fot. lubaczow.com.pl

Spotkanie było wstępem do konkursu kulinarnego, który odbywa się w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” pod nazwą „Kresowe Jadło”. Licznie zgromadzone panie – przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń regionalnych zapoznały się nieco szerzej z tematem kuchni kresowej.

Zaproszeni prelegenci – fachowcy zajmujący się na co dzień tą tematyką poruszyli następujące zagadnienia:

  • Mieczysław Czytajło z Akademii Dziedzictwa Kresów – Kresy: obszar i jego specyfika w nawiązaniu do kuchni kresowej
  • dr Izabela Wodzińska z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej – Kuchnia dworska i miejska (podręczniki kucharskie, jadłospis codzienny i odświętny)
  • Jolanta Dragan z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej – Kuchnia wiejska (wykorzystanie dostępnych produktów, sposoby ich przechowywania,  przykładowy jadłospis codzienny i świąteczny).

Dzięki omówieniu w/w zagadnień zarysował się nam obraz kuchni kresowej w całej krasie wywodzącej się z różnych środowisk, narodów, czerpiącej z bogactw natury przy jednoczesnym wykorzystaniu pomysłowości i talentu osób przygotowujących posiłki. I choć stoły dworskie różniły się od mieszczańskich czy wiejskich, to zawsze starano się aby były to potrawy smaczne i pożywne.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie koła gospodyń wiejskich, lokalne organizacje zajmujące się promocją lokalnych produktów, restauracje i gospodarstwa agroturystyczne. Dla zwycięzców przewidziano cenne nagrody. Natomiast wszystkich, którzy chcieli by posmakować kuchni kresowej zapraszamy 6 sierpnia br. do Baszni Dolnej, gdzie odbędzie się kolejna edycja konkursu „Kresowe Jadło”.

A.Hemon/J.Gancarz, lubaczow.com.pl