Wójt Gminy Lubaczów i Centrum Kulturalne w Przemyślu – organizatorzy konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” odbywającego się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, zapraszają do udziału w seminarium pt. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się 13 czerwca 2019 r., o godz. 10.00, w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.
Seminarium w szczególności skierowane jest do Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, które będą brać udział w konkursie kulinarnym “Kresowe jadło”, a także osób zainteresowanych tą tematyką. W tym roku pragniemy także serdecznie zaprosić delegacje Szkół Gastronomicznych, aby opowiedzieć o kresowej kuchni młodzieży przygotowującej się do kulinarnych profesji. Przybliżenie i promocja dziedzictwa kulturowego jakim jest kuchnia kresowa stanowi ważny element edukacyjny i poznawczy dla młodszej części społeczeństwa i przyszłych pokoleń.
Prelegenci i tematy seminarium:
1. Mieczysław Czytajło, Akademia Dziedzictwa Kresów (Kraków) – KRESOWY PRODUKT REGIONALNY.
2. Bożena Lauder, Muzeum Zamek w Łańcucie – KUCHNIA SZLACHECKA.
3. Dr Mariola Tymochowicz – etnolog, kulturoznawca, Instytut Kulturoznawstwa UMCS w Lublinie – FENOMEN KUCHNI CHŁOPSKIEJ.
W programie przewidujemy także degustację kresowej kuchni.
Udział w Seminarium jest bezpłatny, potwierdzenie udziału w seminarium należy zgłaszać telefonicznie pod nr 16 632 14 61 lub e-mailowo na adres gok.lubaczow@gmail.com do dnia
10 czerwca 2019 r. Informacji udziela Jan Gancarz – pracownik Gminnego ośrodka Kultury w Lubaczowie.
Państwa dane osobowe przetwarzane będą przez Centrum Kulturalne w Przemyślu i Gminny Ośrodek Kultury w Lubaczowie.
Serdecznie zapraszamy do udziału w seminarium i pogłębienia wiedzy o tradycyjnej kuchni kresowej.
W imieniu organizatorów:
Wójt Gminy Lubaczów Wiesław Kapel