Koncert Weroniki Sury, wyjątkowa kolacja i wystawa win regionalnych

Zapraszamy na wyjątkowy wirtuozerski koncert akordeonowy Weroniki Sury oraz kolację festiwalową połączoną z wystawą win w regionalnych winnic. To wszystko w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej w niedzielę 10 lipca od. godz. 19:00 w ramach tegorocznego Festiwalu Dziedzictwa Kresów.

Weronika Sura to wybitna wirtuozka, niezwykła postać młodego pokolenia akordeonistów klasycznych. Koncertuje w kraju i za granicą m.in. we Włoszech, Szwajcarii i Niemczech. Laureatka wielu polskich i zagranicznych konkursów akordeonowych. W jej repertuarze odzwierciedlają się jej osobiste zainteresowania i inspiracje różnymi kulturami świata, muzyką ludową polską jak i zagraniczną. Gra muzykę klasyczną kompozytorów hiszpańskich, japońskich, niemieckich, argentyńskich, polskich, francuskich.

Po koncercie Kresowa Osada zaprasza na klimatyczną kolację z wyśmienitymi daniami na bazie Rarytasów z Roztocza. W menu (poniżej) znajdziemy dania na bazie naturalnych produktów, na których pracuje na co dzień restauracja w Kresowej Osadzie.

Dopełnieniem będzie WYSTAWA WIN regionalnych z winnic podkarpackich z krótką opowieścią Krzysztofa Zielińskiego i prof. Krzysztofa Prendeckiego z możliwością zakupu.

NIEDZIELA 10 LIPCA, KRESOWA OSADA, godz. 18:00
ul. Kolejowa 16, 37-621 Basznia Dolna k. Lubaczowa (droga z Lubaczowa do Horyńca Zdr.)
tel. 500 738 500 / od godz. 19:00 kolacja tylko z rezerwacją miejsc w restauracji

MENU:

Przystawki:
– wytrawny gofr z dodatkiem mąki orkiszowej / szparagi / swojskie jajko w koszulce / szczypior / sos majonezowy z anchois – 36,
– burak z ogniska / oliwa pietruszkowa / grzanka / kozi ser od Leda ser – 33,

Dania główne:
– Grillowana polędwiczka wieprzowa / sos z zielonego pieprzu / lokalne „szwabiki” delikatnie muśnięte słoninką / liście botwiny / letnia lekka sałatka z pomidorków koktajlowych i ogórka małosolnego – 49,- Zapiekany czysty pstrąg z Roztocza / karmelizowana młoda marchew / ziemniak z boczkiem i twarogiem / chips z migdałów, miodu i parmezanu / masło ziołowe- 44,

Desery:
– Bajgiel – owoce / gorąca czekolada / krem toffi – 27,
– Selekcja lodów zanurzonych w chmurze z suchego lodu (mango, marakuja z makiem) / owoce / gorące maliny / krem waniliowy – 29.Do wybranych dań z menu selekcja win regionalny