Kresowe Jadło – przepisy kuchni lokalnej

Zachęcamy Państwa do zapoznania się  z wyjątkową publikacją, pełną niezwykłych receptur na dania kuchni lokalnej. Zamieszczone w niej przepisy zostały zgłoszone do konkursu kulinarnego Kresowe Jadło, zorganizowanego przez gminę Lubaczów w dniu 27.09.2020 r. w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.

Konkurs Kresowe Jadło od wielu lat jest ważną częścią Festiwalu Dziedzictwa Kresów. Niestety, z uwagi na stan epidemii w tym roku nie odbył się w tradycyjnej formule i terminie, organizator – Gmina Lubaczów, przyjęła ograniczoną ilość zgłoszeń, a konkurs został przeprowadzony bez udziału publiczności.

Prezentujemy Państwu publikację, w której zawarte są wszystkie przepisy biorące udział w konkursie Kresowe Jadło. To wspaniała kulinarna podróż po lokalnych smakach, pełnych kresowych inspiracji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Publikacja została wydana przez gminę Lubaczów w ramach projektu pt.: ”Kulinarne dziedzictwo Kresów atutem lokalnej społeczności” współfinansowanego w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020  – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020