Niejedno oblicze podkarpackiego proziaka

Wójt Gminy Lubaczów oraz Marszałek Województwa Podkarpackiego we współpracy ze Stowarzyszeniem na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” organizują 4 sierpnia 2019 r. w Baszni Dolnej konkurs kulinarny pod nazwą „Niejedno oblicze podkarpackiego proziaka” w ramach „II Festiwalu Podkarpackiego Proziaka ” – wydarzenia towarzyszącego Festiwalowi Dziedzictwa Kresów.

Proziak to podkarpacki przysmak sielskiej wsi  z udokumentowaną tradycją wyrobu od ponad 150 lat. Są to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, zwanej kiedyś „prozą”. Stąd właśnie ich nazwa.

Przepis na proziaka jest bardzo prosty, mąkę wystarczy wymieszać z wodą, dodać niewielką ilość sody oczyszczonej, lekko posolić, zagnieść ciasto, podzielić na kawałki, rozwałkować na płaski, okrągły krążek i upiec na rozgrzanej blasze kuchni kaflowej opalanej drewnem. Dzięki temu szybkiemu przepisowi proziaki były przygotowywane przez gospodynie w wielu domach, w których często zabrakło już chleba.

Zwiedzając podkarpackie koniecznie trzeba spróbować tego prawdziwego wypiekanego proziaka, który doczekał się swojego Festiwalu.

Już po raz drugi zagości on w Baszni Dolnej jako wydarzenie towarzyszące Festiwalowi Dziedzictwa Kresów. Tym razem oprócz wypieków i degustacji proziakowych przysmaków organizatorzy zaplanowali tematyczny konkurs, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich
i Stowarzyszeń działających na terenie województwa podkarpackiego.

Tematem tegorocznego konkursu jest proziak z dodatkami.

Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem konkursu i udziału w wydarzeniu.

Termin zgłoszeń upływa 26 lipca br.

Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.

Do pobrania:

Regulamin konkursu kulinarnego pod nazwą „Niejedno oblicze podkarpackiego proziaka”.

Oświadczenie o reprezentacji – PLIK WORD.

Oświadczenie o reprezentacji – PLIK PDF.

Karta zgłoszenia – PLIK WORD.

Karta zgłoszenia – PLIK PDF.