Ruszyły zgłoszenia do konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło”

Rozpoczynamy nabór zgłoszeń do konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” organizowanego w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, który każdego roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a jego zwycięzcy renomą i uznaniem.

Głównym celem przedsięwzięcia jest chęć kultywowania dziedzictwa kulinarnego i przypomnienia potraw kuchni kresowej – chłopskiej, mieszczańskiej oraz szlacheckiej. Kuchni czerpiącej z bogactw natury oraz z wiedzy różnych społeczności, które przenikały się nawzajem, tworząc tradycyjne potrawy, dziś często zapomniane. Stanowi ona nasz wspólny dorobek, który należy pielęgnować i przekazywać przyszłym pokoleniom.

Zachęcamy więc Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa podkarpackiego oraz lubelskiego do odnalezienia i przypomnienia przepisów potraw tradycyjnych i wzięcia udziału w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, który odbędzie w dniu 6 sierpnia 2023 roku w Baszni Dolnej.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest kresowa kuchnia okolicznościowa i odświętna.

Termin zgłaszania podmiotów KGW upływa 31 lipca 2023 roku (liczy się data wpływu do organizatora).

Jednocześnie informujemy, że w dniu 5.07.2022 r. o godz. 17:00 w Przystanku Kresy w Baszni Dolnej odbędzie się seminarium pt.: „Kulinarne tradycje kresowe” skierowane w szczególności do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, które zamierzają wziąć udział w tegorocznej edycji konkursu kulinarnego Kresowe Jadło.

Do pobrania:

-Regulamin konkursu/plik pdf/

-Karta zgłoszenia z niezbędnymi oświadczeniami /plik pdf/

-Karta zgłoszenia z niezbędnymi oświadczeniami /plik word/

-Zasady organizacyjne i wytyczne prezentacji i/lub sprzedaży produktów żywnościowych podczas Finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów/plik pdf/