Domowa, różnorodna i niezwykle pyszna – w tych kilku słowach mieści się sekret popularności kuchni kresowej, która z roku na rok budzi coraz większe zainteresowanie zarówno wśród rodzimych, jak i zagranicznych turystów. Jakie smaki królowały na stołach dawnego wschodniego pogranicza Polski? Na szczęście nie musicie łamać sobie nad tym głowy. Odpowiedź na postawione pytanie znajdziecie bowiem w naszym artykule. Miłej i… smacznej lektury.
Niewątpliwym atutem kuchni kresowej jest wielokulturowość. Łączy ona w sobie szereg rozmaitych wpływów. Wyraźnie widać w niej ślady rosyjskie, ukraińskie, litewskie, austriackie, węgierskie, tatarskie czy żydowskie. Potrawy są komponowane na bazie prostych, naturalnych i świeżych składników, głównie drobiu, wieprzowiny, ale także kiszonek i warzyw. Dzięki wspomnianej różnorodności powstają niezwykle smaczne, sycące, a jednocześnie bardzo oryginalne dania.
Jakie smaki przeważają w kuchni Kresów Wschodnich? Trudno wskazać jednego faworyta. Słodycz, kwaśność i słoność mieszają się i wzajemnie przenikają, tworząc spójna i zgraną całość. Jedna kwestia nie ulega natomiast wątpliwości – na kresowych stołach królują mączne smakołyki, takie jak na przykład pierogi, kartacze, kołduny, kluski czy pyzy. Uprzywilejowane miejsce w jadłospisie zajmuje również ziemniak. Powstaje z niego wiele potraw, między innymi bliny, babki i cepeliny.
Mówiąc o kuchni kresowej, nie sposób zapomnieć o jeszcze jednej niezwykle ważnej potrawie, a mianowicie kulebiaku drożdżowym. Co kryje się pod przywołanym pojęciem? Najprościej rzecz ujmując, to ciasto wypełnione farszem: mięsnym, kapustnym, grzybowym itp. Może być podawany w formie bułeczek, rolad lub zawijańców.
Ważną rolę w kuchni kresowej odgrywają również przyprawy, przede wszystkim naturalne zioła. Mowa tu o kolendrze, lubczyku, pietruszce, kminku czy majeranku. Wspomniane dodatki sprawiają, że potrawy stają się nie tylko smaczniejsze, lecz także zdrowsze.
Kuchnia kresowa zyskuje obecnie na popularności. Chętnie sięga po nią wielu restauratorów. Gdzie zatem można spróbować opisanych wyżej smaków? Regionalne potrawy dawnego wschodniego pogranicza Polski to specjalność Kresowej Osady w Basznicy Dolnej w gminie Lubaczów.