W sobotę 25 lipca zapraszamy do Kresowej Osady na Kolację Festiwalową z Andrzejem Fiedorukiem*. Przygotowaliśmy dla Państwa specjalne menu degustacyjne, a gość specjalny opowie Wam m.in. o kresowych nalewkach.
Menu degustacyjne w sobotę to set 3-daniowy – przystawka, zupa, danie główne – 55 zł / os.
Przystawka:
Karp marynowany w miodzie, otulony płatkami migdałów z dodatkiem kiszonej kapusty i oliwy koperkowej.
Zupa:
Bulion warzywny z dodatkiem palonych kości wołowych, serwowany z pierożkami z grzybów leśnych oraz przepiórczym jajkiem gotowanym sous-vide.
Danie główne:
Zgrillowane żeberka wieprzowe, bardzo długo duszone w rosole z rozmarynem, podgrzybkiem i jałowcem podane z kacapołami gotowanymi na mleku serwowane z młodymi warzywami z patelni.
Dania dodatkowe (płatne wg. menu):
Świeży pstrąg z Roztocza – smażony / z grilla / z pieca podany z pieczonym ziemniakiem – 37 zł.
Czulent -wołowina, gęsina, kasza pęczak, warzywa, fasola, gęsi smalec, jaja – 33 zł.
Desery:
Pascha – tradycyjny rosyjski deser przygotowywany z twarogu, bakali, żółtek i śmietany – 17 zł.
Lody w słoiku – lody owocowe serwowane z jogurtem naturalnym, otrębami i miodem gryczanym – 17 zł.
Szarlotka z dużą ilością smażonych miejscowych jabłek podana z owocami, bitą śmietaną i lodami – 17 zł.
Sernik przygotowywany na miejscu z lokalnego twarogu serwowany z owocami, bitą śmietaną i lodami – 17 zł.
Krucha tarta z kremem curd lemon, bezą i owocami – 17 zł.
Alkohole:
Piwo Basznia Pils 0,5l – 8,90 zł.
Basznia Miód 0,5l – 11 zł.
Basznia Pszenica 0,5l – 12 zł.
Wódka Wyborowa 50 ml – 6 zł.
Wódka Baczewski 50 ml – 10 zł.
Wino wytrawne białe i czerwone karafka 0,5 l – 20 zł.