Zapraszamy na kolację festiwalową

W sobotę 25 lipca zapraszamy do Kresowej Osady na Kolację Festiwalową z Andrzejem Fiedorukiem*. Przygotowaliśmy dla Państwa specjalne menu degustacyjne, a gość specjalny opowie Wam m.in. o kresowych nalewkach.

Aktualizacja z dn. 23.07: Wydarzenie zostało odwołane!

Menu degustacyjne w sobotę to set 3-daniowy –  przystawka, zupa, danie główne – 55 zł / os.

Przystawka:

Karp marynowany w miodzie, otulony płatkami migdałów z dodatkiem kiszonej kapusty i oliwy koperkowej.

Zupa:

Bulion warzywny z dodatkiem palonych kości wołowych, serwowany z pierożkami z grzybów leśnych oraz przepiórczym jajkiem gotowanym sous-vide.

Danie główne:

Zgrillowane żeberka wieprzowe, bardzo długo duszone w rosole z rozmarynem, podgrzybkiem i jałowcem podane z kacapołami  gotowanymi na mleku serwowane z młodymi warzywami z patelni.

Dania dodatkowe (płatne wg. menu):

Świeży pstrąg z Roztocza – smażony / z grilla / z pieca    podany z pieczonym ziemniakiem – 37 zł.

Czulent -wołowina, gęsina, kasza pęczak, warzywa, fasola, gęsi smalec, jaja – 33 zł.

Desery:

Pascha – tradycyjny rosyjski deser przygotowywany z twarogu, bakali, żółtek i śmietany – 17 zł.

Lody w słoiku –  lody owocowe serwowane z jogurtem naturalnym, otrębami i miodem gryczanym – 17 zł.

Szarlotka z dużą ilością smażonych miejscowych jabłek podana z owocami, bitą śmietaną i lodami – 17 zł.

Sernik  przygotowywany na miejscu z lokalnego twarogu serwowany z owocami, bitą śmietaną i lodami – 17 zł.

Krucha tarta  z kremem curd lemon, bezą i owocami – 17 zł.

Alkohole:

Piwo  Basznia Pils 0,5l  – 8,90 zł.

Basznia Miód 0,5l  – 11 zł.

Basznia Pszenica 0,5l  – 12 zł.

Wódka Wyborowa 50 ml – 6 zł.

Wódka Baczewski 50 ml – 10 zł.

Wino wytrawne białe i czerwone karafka 0,5 l – 20 zł.

  • Andrzej Fiedoruk (1957). Socjolog i historyk. Urodził się i wychował w Białymstoku. Debiutował  książką Kuchnia podlaska w recepturach i rozhoworach opisana. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza-publicysty. W dorobku posiada kilkadziesiąt wydanych książek, w tak znanych wydawnictwach jak  Muza – seria „Swojskie jadło”, czy  Zysk i s-ka, gdzie ukazały się tytuły poświęcone kuchni kresowej, a także kuchniom naszych wschodnich sąsiadów (Białoruś, Ukraina, Litwa).  Publikuje również na łamach  „Polityki” i „Gazety Wyborczej”. W cyklu gawęd Kipi kasza kipi groch na antenie Radia Białystok prezentował historię jedzenia i pokarmów na świecie. Mieszając w kulinarnym tyglu również uprawiał eseistykę: Pokarmy i obyczaje żywieniowe a zmiana społecznaPomiędzy przyczyną a skutkiem, Pożywienie Kurpi. Od łowców – zbieraczy, do krainy fast – foodów czy Rola mediów lokalnych w rozwoju rynku produktów regionalnych. W 2006 roku ukazała się pierwsza próba prozatorska Fiedoruka Białostockie smaki. W roku 2012 w uznaniu wybitnych zasług w dziedzinie kulinarnej, tablica z jego nazwiskiem umieszczona została w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie.