Festiwal Gęsiny – zapraszamy [11-13 LISTOPADA]

Zapraszamy do Kresowej Osady na FESTIWAL GĘSINY. Z okazji Dnia Świętego Marcina, w dniach 11, 12, 13 listopada czekać na Was będzie specjalne menu i szereg atrakcji.

FESTIWAL GĘSINY na Św. Marcina 11 – 13 listopada
Święty Marcin pije wino – wodę pozostawia młynom…

W tym roku również podtrzymujemy staropolską tradycję serwowania w Narodowe Święto Niepodległości dań z gęsiny. Trudno przecenić zalety tego mięsa – zarówno te smakowe, jak i zdrowotne. Pamiętajmy, że te ptaki nie nadają się do chowu przemysłowego, dlatego ich mięso nie jest zatrute niewłaściwą paszą czy antybiotykami.

Gęsina na stoły trafia głównie jesienią, bo wtedy osiąga pełnię wagi, upierzenia i smaku. Polska przoduje w hodowli gęsi, ale na talerze naszych rodaków trafia ona dość rzadko. Chcemy to zmienić i udowodnić, jak smakowite mogą być dania przygotowane z tego rodzaju mięsa, dlatego w najbliższy weekend obok jesiennej karty menu, zaproponujemy:

  • gęsią okrasę na chlebie gryczanym z marynowaną czerwoną cebulką,
  • aromatyczny rosół ze swojskiej baszniańskiej gęsi z koldunami nadzianymi wędzonym mięsem z kaczych udek,
  • roladę z gęsi serwowaną z sosem z suszonych śliwek i kluskami ziemniaczanymi,
  • kotlecik z siekanej gęsiej piersi podany na sosie borowikowym, z gruszką gotowaną w białym winie, w towarzystwie takarków ziemniaczanych i kruchej sałaty,
  • pół gęsi pieczonej podanej z sosem żurawinowym, w towarzystwie fuczek (po wcześniejszym zamówieniu do 8 listopada),
  • całą gęś pieczoną w pomarańczach, faszerowaną kaszą, mięsem i wątróbką (po wcześniejszym zamówieniu do 8 listopada).

W restauracji dostępne będą także dania z uznanego w regionie naszego jesiennego menu.

Po obiedzie zaproponujemy naszym gościom również wyśmienity deser, na który składać się będą Rogale św. Marcina z białym makiem i kajmakiem.

Rezerwacje i zamówienia przyjmujemy pod numerem telefonu: 500 738 500.

To może Cię zainteresować: