Kuchnia Kresowa – bogata, różnorodna, ciekawa i smaczna zasługuje na przywrócenie jej w pamięci i zaprezentowanie na szerszym forum. Kierując się tym przesłaniem mającym na celu promocję i wykorzystanie dziedzictwa dawnej kuchni kresowej oraz szersze omówienie zagadnienia, Gmina Lubaczów wspólnie z Centrum Kulturalnym w Przemyślu zorganizowała Seminarium pt. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbyło się 20 lipca 2017 r. w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.
Spotkanie było wstępem do konkursu kulinarnego, który odbywa się w ramach „Festiwalu Dziedzictwa Kresów” pod nazwą „Kresowe Jadło”. Licznie zgromadzone panie – przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń regionalnych zapoznały się nieco szerzej z tematem kuchni kresowej.
Zaproszeni prelegenci – fachowcy zajmujący się na co dzień tą tematyką poruszyli następujące zagadnienia:
Dzięki omówieniu w/w zagadnień zarysował się nam obraz kuchni kresowej w całej krasie wywodzącej się z różnych środowisk, narodów, czerpiącej z bogactw natury przy jednoczesnym wykorzystaniu pomysłowości i talentu osób przygotowujących posiłki. I choć stoły dworskie różniły się od mieszczańskich czy wiejskich, to zawsze starano się aby były to potrawy smaczne i pożywne.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie koła gospodyń wiejskich, lokalne organizacje zajmujące się promocją lokalnych produktów, restauracje i gospodarstwa agroturystyczne. Dla zwycięzców przewidziano cenne nagrody. Natomiast wszystkich, którzy chcieli by posmakować kuchni kresowej zapraszamy 6 sierpnia br. do Baszni Dolnej, gdzie odbędzie się kolejna edycja konkursu „Kresowe Jadło”.
A.Hemon/J.Gancarz, lubaczow.com.pl