Rozpoczynamy nabór zgłoszeń do konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” organizowanego w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów, który każdego roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a jego zwycięzcy renomą i uznaniem.
Głównym celem przedsięwzięcia jest chęć kultywowania dziedzictwa kulinarnego i przypomnienia potraw kuchni kresowej – chłopskiej, mieszczańskiej oraz szlacheckiej. Kuchni czerpiącej z bogactw natury oraz z wiedzy różnych społeczności, które przenikały się nawzajem, tworząc tradycyjne potrawy, dziś często zapomniane. Stanowi ona nasz wspólny dorobek, który należy pielęgnować i przekazywać przyszłym pokoleniom.
Zachęcamy więc Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa podkarpackiego oraz lubelskiego do odnalezienia i przypomnienia przepisów potraw tradycyjnych i wzięcia udziału w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, który odbędzie w dniu 6 sierpnia 2023 roku w Baszni Dolnej.
Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu jest kresowa kuchnia okolicznościowa i odświętna.
Termin zgłaszania podmiotów KGW upływa 31 lipca 2023 roku (liczy się data wpływu do organizatora).
Jednocześnie informujemy, że w dniu 5.07.2022 r. o godz. 17:00 w Przystanku Kresy w Baszni Dolnej odbędzie się seminarium pt.: „Kulinarne tradycje kresowe” skierowane w szczególności do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich, które zamierzają wziąć udział w tegorocznej edycji konkursu kulinarnego Kresowe Jadło.
Do pobrania:
-Karta zgłoszenia z niezbędnymi oświadczeniami /plik pdf/
-Karta zgłoszenia z niezbędnymi oświadczeniami /plik word/